Friday 27 July 2012

Téli sarjadékhagyma mag ( 10 db ) - Jelenlegi ára: 250 Ft

Sarjhagyma
Allium cepa var. viviparum (Metzg. ) Alef - Liliaceae
 
Hajtatással és korai melegföldi termesztéssel az első tavaszi zöldhagymát adja
A liliomfélék családjába tartozó sarjhagyma a vöröshagyma egyik, elsősorban Amerikában elterjedt és termesztett változata. Egyes vad alakjai Szibériában is megtalálhatók. A Távol-Keleten, ahol sokáig nem ismerték a vöröshagymát, a sarjhagyma volt elterjedve élelmiszerként, fűszerként. Két formája ismert: a maghozó és a proliferum alak.
Hosszúkás hagymái a hajtás tövének megvastagodásából és a vaskos, igen rövid gyökértörzsből fejlődnek. A levelek tőállóak és csövesek, szerkezetük nagyon hasonló a metélőhagyma levelének szerkezetéhez. Sejtjei a xerophytiákra jellemzőek, azaz szorosan egymás mellett állnak, közöttük alig van sejt közötti járat. A levelek külső felületén levő viaszbevonat erősen csökkenti a párologtatást. Egy-egy hagymából áltatában 1-3 magszár fejlődik. A magszár tetején fejlődő sarjhagymák vegetatív szaporításra alkalmasak.
A virágok végálló álernyős virágzatba tömörülnek, aktinomorfok, néhány esetben zigomorfiára utaló virágszerkezetet is láthatunk. Maghozó változatánál a virágzatot fiatalon két virágzati buroklevél borítja. A virágok ötkörösek és háromta-gúak. Az egyszerű lepellevelek szabadok, és két körben állnak. A porzók száma hat, és szintén két körben helyezkednek el, a termő pedig 3 termőlevélből alakul. Toktermésében hárométű koromfekete magok találhatók. A proliferum változatánál a virágok nem hoznak magot, 2-8 kemény, kerek, 1-2 cm átmérőjű, egymástól élesen elhatárolódó sarjhagyma nő a virágok helyén, amelyek már az anyanövényen kihajtanak, sőt még egyszer, gyakran többször egymás után is, újabb és újabb sarjhagymanemzedéket fejleszthetnek, ezért is nevezik helyenként emeletes hagymának.
Az anyahagymán fentmaradó sarjak éppen úgy viselkednek, mint a rendes hagymák, kihajtanak, virágot hoznak és létrejön az előbb említett emeletes hagymasorozat.
 


Jelenlegi ára: 250 Ft

Az aukció vége: 2012-08-01 12:18
. Téli sarjadékhagyma mag ( 10 db ) - Jelenlegi ára: 250 Ft

0 comments:

Post a Comment